Το παρόν άρθρο παρέχει μερικές απλές συμβουλές για την επιλογή από τους κτηνοτρόφους εισαγόμενων φυλών αιγοπροβάτων.
Η τάση πλέον των ελλήνων κτηνοτρόφων να στρέφονται σε πιο παραγωγικά ζώα, και η αδυναμία κάλυψής τους από την εγχώρια αγορά, τους οδηγεί αναπόφευκτα στην εισαγωγή ξένων και παραγωγικότερων φυλών. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις που λόγω της άγνοιας τους πέφτουν θύματα επιτήδειων εμπόρων και καταλήγουν να ακριβοπληρώνουν ζώα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας είτε σφαγής για γνήσια γαλακτοπαραγωγικά αιγοπρόβατα βελτιωμένων φυλών.
Πρώτα από όλα, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συνεργασία με κάποια εταιρία εισαγωγών φροντίστε να συναντήσετε προηγούμενους πελάτες της και να μάθετε για τα αποτελέσματα της αγοράς τους. Οι σοβαρές εταιρίες δεν ρισκάρουν το κύρος τους εύκολα και επιδιώκουν ο κάθε πελάτης τους να έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες του.
Δεύτερον η τιμή αποκαλύπτει και την ποιότητα των ζώων. Μια πολλή χαμηλή τιμή δεν μπορεί να είναι και τόσο ευκαιρία, καθώς οι σοβαρές και παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες του εξωτερικού πουλάνε πάντα σε τιμές που αντιστοιχούν στην παραγωγικότητα των ζώων τους.
Η καταλληλότερη ηλικία για την εισαγωγή αιγοπροβάτων είναι αυτή των 6 έως 8 μηνών, για τους ακόλουθους λόγους. Πρώτα δίνεται αρκετός χρόνος στο ζώο να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον προτού γεννήσει, και κατά συνέπεια θα δώσει από τον πρώτο χρόνο την παραγωγή που του αντιστοιχεί. Δεύτερον υπάρχει πολύ καλή αναλογία τιμής παραγωγής, καθώς σε λογική τιμή δίνονται ζώα που η παραγωγή τους κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής της φυλής τους. Είναι λογικό ένας κτηνοτρόφος που θα του ζητηθεί να πουλήσει ένα δευτερόγενο πρόβατο πολύ υψηλής γαλακτοπαραγωγής, να ζητήσει πάνω από 450 ευρώ (π.χ. παραγωγή προβάτων Ασσάφ 550 λίτρα). Κατά συνέπεια όταν πωλούνται πρόβατα δευτερόγεννα και τριτόγεννα σε τιμές αρνιών, είναι σχεδόν πάντα προβληματικά που ο κτηνοτρόφος θέλει να τα διώξει από την μονάδα του και τα προόριζε για σφαγή. Επομένως η πιο σίγουρη επιλογή είναι αρνάδες 6 με 8 μηνών, σε πολύ λογική τιμή και με γενεαλογικό πιστοποιητικό παραγωγικής μητέρας και πατέρα.
Επιτέλους πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια δεν ανήκει στην λίστα των τρίτων χωρών που μπορούν να εξάγων ζώα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως εάν ακούτε για Ισραηλίτικα κρατήστε τις επιφυλάξεις σας και μάθετε από πού πραγματικά προέρχονται.
Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, οι επαγγελματίες που εισάγουν προβατα και αίγες χαμηλής ποιότητας θα βγούνε από την αγορά. Παρόλα αυτά μέχρι την στιγμή εκείνη θα υπάρξουν αρκετοί που θα έχουν πέσει θύματά τους και θα έχουν χάσει αρκετά χρήματα. Τηρήστε λοιπόν τις συμβουλές αυτές και να είστε σίγουροι ότι δεν θα ανήκετε σε αυτούς που εξαπατήθηκαν.