Το Γάλα του Προβάτου Ασσάφ
Ποιοτικά και Ποσοτικά Χαρακτηριστικά.
Γιατί το Ασσάφ είναι πιο κερδοφόρα φυλή στον κόσμο!
Η Φυλή Ασσάφ διαφοροποιείται από όλες τις υπόλοιπες βελτιωμένες φυλές του κόσμου, σε ότι αφορά την μετατρεψιμότητα της τροφή σε γάλα. Είναι γεγονός πως έχει την δυνατότητα να παράξει 1 κιλό γάλακτος από ένα κιλό ξηράς ουσίας. Για να παράξει επομένως 3 κιλά ημερησίως, αρκούν στο σύνολο τρία κιλά ξηράς ουσίας ζωοτροφής. Η μεγάλη κοιλία είναι αυτή που μπορεί να μετατρέψει την ινώδη τροφή σε γάλα, αλλά στην περίπτωση του Ασσάφ χρειάζεται μικρότερες ποσότητες σε αντίθεση με το γαλλικό Λακόν. Η μέση απαίτηση του Λακόν για να παράξει 3 κιλά γάλακτος ημερησίως είναι 3,7 κιλά ξηράς ουσίας, που σημαίνει 23% περισσότερη τροφή από το Ασσάφ. Κατ επέκταση το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος είναι κατά 23% υψηλότερο για το Λακόν έναντι του Ασσάφ.
Επίσης τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και επικρατεί αρκετή παραφιλολογία σε ότι αφορά στην ποιότητα του γάλακτος του Ασσάφ σε σχέση με το Λακόν. Είναι γεγονός πως το Λακόν έχει την δυνατότητα να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες χονδροειδών ζωοτροφών, καθώς η ταχύτητα διέλευσης από την μεγάλη κοιλία είναι εξαιρετικά υψηλή. Αυτό δίνει και στο γάλα του υψηλή λυποπεριεκτικότητα σε σχέση με το Ασσάφ, αλλά ίδια επίπεδα πρωτεΐνης και κάπα καζεΐνης. Το Ασσάφ έχει την δυνατότητα να εμφανίσει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα με το Λακόν, αλλά λόγω του γεγονότος πως η ταχύτητα διέλευσης από την μεγάλη κοιλία είναι χαμηλότερη, δεν μπορεί να καταναλώσει τις ίδιες ποσότητες χονδροειδών με το Λακόν. Φανταστείτε ότι αν επιλέξει να φάει το φύλλο του τριφυλλιού και αφήσει το κοτσάνι, τότε αν εμείς υπολογίσαμε να φάει 1,5 κιλά τριφύλλι, τελικά έχει φάει μόνο 0,5 κιλά. Έτσι το κλειδί σε αυτό είναι η χρήση ενσιροδιανομέα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος ενσιροδιανομέας, να γίνεται κοπή των χονδροειδών και διανομή των συμπυκνωμένων μετά την κατανάλωση των χονδροειδών. Επίσης στην περίπτωση του Ασσάφ είναι σημαντική και η ποιότητα των χονδροειδών που του δίνουμε. Ακόμη μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες πηγές ενέργειας, όπως ο βαμβακόσπορος, που μπορεί να μας δώσει κι αυτός εξαιρετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του γάλακτος.
Αυτές οι απλές παρεμβάσεις θα μας οδηγήσουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος, αντίστοιχης με το λακόν, με κατανάλωση 23% λιγότερης τροφής, και προπαντός στις ποσότητες που μόνο το Ασσάφ μπορεί να παράξει.
Έτσι λοιπόν στην ερώτηση ποια φυλή ζώων πρέπει να βάλω στην μονάδα μου, όπου εφαρμόζω εντατικής μορφής διαχείριση, η απάντηση είναι την φυλή Ασσάφ, καθώς αποτελεί την πιο ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ λύση για την σύγχρονη προβατοτροφική μονάδα.
