Πρόβατα φυλής Ασσάφ (Assaf)

ο Ισπανικό Ασσάφ χαρακτηρίζεται για το υψηλό του επίπεδο γαλακτοπαραγωγής, με υψηλές αποδόσεις, μεγάλη ανθεκτικότητα,  ταχύτατη ανάπτυξη και υψηλή γονιμότητα.  Αποτελεί έτσι την ιδανική λύση για κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκμετάλλευσης, που ο στόχος τους είναι η παραγωγή και το κέρδος.

Φωτογραφίες


 
 
 

Iστορία

Το πρόβατο Assaf είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Ισραηλιτικού γαλακτοπαραγωγικού προβάτου Awassi και του East Friesland.  Το 1955, ερευνητές του οργανισμού Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ ξεκίνησαν  την γενετική βελτίωση του Awassi.  Διαπιστώθηκε τελικά ότι ο καλύτερος αιματολογικός συνδυασμός είναι 3/8 East Friesland και 5/8 Awassi.  Οι περισσότεροι ισραηλίτες αιγοπροβατοτρόφοι έχουν υιοθετήσει το Assaf όχι μόνο γιατί θεωρείται ως το κορυφαίο γαλακτοπαραγωγικό πρόβατο, αλλά και γιατί αποτελεί άριστο παραγωγό του Μουτόν. 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 εισήχθησαν, σε μία κτηνοτροφική μονάδα στην Λεόν, παρτίδες θηλυκών και αρσενικών Ασσάφ από το Ισραήλ, που διαμόρφωσαν τον αρχικό πυρήνα της φυλής στην Ισπανία. Η διαδικασία της βελτίωσης της φυλής συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα σήμερα το Ασσάφ να θεωρείται ως το πιο γαλακτοπαραγωγικό πρόβατο της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Καταγραφής Ζώων, και στην Ισπανία να αριθμούνται συνολικά 98.000 Ασσάφ σε 126 κτηνοτροφικές μονάδες.

Αποδόσεις

Το Assaf παρουσιάζει πολυδυμία 1,5 και παράγει κατά μέσο όρο 500 λίτρα γάλακτος στις 210 μέρες γαλακτικής περιόδου, με 7,5% λιπαρά. O μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής για όλες τις γαλακτικές περιόδους είναι 650 λίτρα στις 239 ημέρες ανά γαλακτική περίοδο (530 λίτρα στην τυπική γαλακτική περίοδο των 210 ημερών).  Προκύπτει επομένως ότι ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος ανά ημέρα είναι 3,45 λίτρα.  Κατά συνέπεια οι αριθμοί αυτοί υπερβαίνουν τις παραγωγές των Λακόν και Αβάσσι.  Μόνο οι αποδόσεις των βελτιωμένων Αβάσσι τείνουν να πλησιάσουν αυτές των Ασσάφ.  Η μέγιστη παραγωγή παρουσιάζεται συνήθως γύρω στην 54η ημέρα, ενώ στο τέλος της γαλακτικής περιόδου η παραγωγή κυμαίνεται στα 1,5 λίτρα.

Χαρακτηριστικά της ράτσας

Ζώα γαλακτοπαραγωγής, με κυρτό προφίλ, υπερμετρικές και μακριές γραμμές.

Κεφάλι

Το κεφάλι είναι μεγάλο και σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, μακρύ και με κυρτό προφίλ.  Τα αυτιά του είναι μεγάλα, πλατιά και μακριά, και συνήθως εμφανίζουν μια καμπύλη στην άκρη τους.  Κατά κύριο λόγο δεν έχουν κέρατα αλλά δεν αποκλείεται να διαθέτουν. 

Στήθος

Μακρύ, δυνατό και μυώδες, και με αρκετές φορές μακρύ τρίχωμα.

Κορμός

Πλατύς και μακρύς κορμός με ελαφρώς τοξωτά πλευρά.  Ευθεία πίσω οσφυϊκή γραμμή, και πλατιά ουρά.   Των θηλυκών οι μαστοί είναι συμμετρικοί με μεγάλες προς μεσαίες θηλές, τοποθετημένες το κάτω μέρος του μαστού.

Πόδια

Ισχυρά άκρα με μέση αναλογία μήκους προς κορμό. Οπλές συμμετρικές και σκληρές.

Τρίχωμα

Λευκό τρίχωμα, που σε μερικές περιπτώσεις είναι κοκκινωπό στο κεφάλι και το στήθος. 

Βάρος

Το βάρος των θηλυκών κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 κιλών, ενώ τα αρσενικά φτάνουν τα 100 κιλά.

Επιλογή

Τα θηλυκά και τα αρσενικά Ασσάφ προέρχονται από τις πιο παραγωγικές μονάδες της Ισπανίας, που εφαρμόζουν εντατική γενετική βελτίωση και κάθε χρόνο διακρίνονται στον Ισπανικό διαγωνισμό γαλακτοπαραγωγής Oviespana.  Η επιλογή των αρνάδων γίνεται με βάση την παραγωγή και την γενετική αξία των προγόνων τους.  Όλες οι συνεργαζόμενες μονάδες διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικής γαλακτομέτρησης για την ακριβέστερη μέτρηση της παραγωγής του κάθε ζώου.